Wednesday, October 25, 2017

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ - ΝΙΚΟΣ ΡΟΔΙΟΣ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΗΣ

 Ο Νίκος Ρόδιος είναι ένας μοναδικός καλλιτέχνης που συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση του παππού, του θείου και του πατέρα του, η οποία ξεκινά από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Σαν γνήσιος αγγειοπλάστης μεταμορφώνει με τα χέρια του το χώμα της Σκοπέλου σε όμορφα αγγεία, αποτυπώνοντας πάνω τους την λεπτότητα της ψυχής του. Και είναι από τη μία οι γραμμές και τα σχήματα των αγγείων που τα κάνει καλλιτεχνήματα  και από την άλλη το ιδιαίτερο μελανόμορφο χρώμα τους που τα κάνει τόσο σπάνια και μοναδικά.
  O παππούς Νίκος Ρόδιος ήρθε στην Σκόπελο το 1900, η καταγωγή του ήταν από την Κύθνο. Ο ίδιος ήταν αυτοδίδακτος τεχνίτης και 14 χρονών ονομάστηκε μάστορας. Εργάστηκε στην Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής. Έστησε το εργαστήριο του στην Σκόπελο, στη θέση «Γεφυράκι» που βρίσκεται και σήμερα. Ήταν ο πρώτος έλληνας αγγειοπλάστης που ασχολήθηκε με την διακοσμητική αγγειοπλαστική. Για την στιλπνότητα  και το ανεξίτηλο μαύρο χρώμα των αγγείων η οικογένεια τιμήθηκε το έτος 1930. Έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις. Στις σημαντικότερες διακρίσεις περιλαμβάνονται: το χρυσό βραβείο της εκθέσεως του Μπορντώ το 1907, τα χρυσά βραβεία των διεθνών εκθέσεων της Αλεξανδρείας (Αιγύπτου) 1912, της διεθνούς εκθέσεως Αγίου Φραγκίσκου Η.Π.Α. 1915, των Παρισίων 1925, της Δ.Ε. Θεσσαλονίκης το 1929 και το 1931, των Νομαρχιακών εκθέσεων Χαλκίδος, Ερμουπόλεως, Βόλου, της Α’ Πανελληνίου Εκθέσεως αγγειοπλαστικής, της Δ.Ε. Φλωρεντίας, των Δελφικών εορτών και άλλων.
   Η παράδοση συνεχίστηκε από τα δύο παιδιά του Βασίλη και Γιώργο Ρόδιο, που τιμήθηκαν με 10 Διεθνή Χρυσά Βραβεία, το Βραβεία Ακαδημίας Αθηνών και πολλά άλλα. Ο Βασίλης Ρόδιος επίσης τιμήθηκε  με σύνταξη του κράτους. Από το 1975 συνεχιστής της παράδοσης είναι ο Νίκος Ρόδιος (3η γενιά) εξακολουθώντας την ίδια τεχνική με τα ίδια μέσα παραγωγής (ποδοκίνητος τροχός και καμίνι με ξύλα) και χρησιμοποιώντας το χώμα της Σκοπέλου. Ήταν αδύνατον να μην ασχοληθεί με την κεραμική αφού μεγάλωσε μέσα σε αυτό το οικογενειακό, καλλιτεχνικό περιβάλλον. Τα έργα του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.
  H κόρη του Μάγδα αποτελεί την 4η γενιά της οικογένειας αγγειοπλαστών μελανόμορφων αγγείων. Η ίδια ακολουθεί τις παλαιές φόρμες αλλά και νεότερες δικές της με ιδιαίτερα χρώματα και τεχνικές.

Κείμενο – Συνέντευξη Σπυριδούλα Μπετσάνη

Πρώτη δημοσίευση Περιoδικό  Discover Skopelos 2015


No comments:

Post a Comment

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ - ΜΕΤΕΩΡΑ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΜΕΤΣΟΒΟ

  Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΜΕΤΣΟΒΟ 5 ΗΜΕΡΕΣ - 4 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣ...