Saturday, June 17, 2017

Λόγος Λήξης Διδακτικής Χρονιάς

Φίλες και φίλοι καλησπέρα!! 
Σας καλωσορίζουμε στη μεγάλη γιορτή του Συλλόγου μας, στο «Διήμερο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων για το κλείσιμο της χρονιάς».
 Ευχαριστούμε για τη στήριξη  της προσπάθειας μας  να προάγουμε τον πολιτισμό και να αναδείξουμε σε δύσκολους καιρούς τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

 Στην εποχή μας που πολλά παραδοσιακά πράγματα ισοπεδώνονται και δυστυχώς όλο και λιγότεροι νέοι ασχολούνται με τη διατήρηση  εθίμων και ηθών , νιώθουμε ακόμα μεγαλύτερη την υποχρέωση να διατηρήσουμε την παράδοση. Μπορεί να ακούγεται γραφικό και χιλιοειπωμένο, είναι όμως η πραγματικότητα. Αν αδρανήσουμε,  αν δεν στηρίξουμε  και δεν συμβάλλουμε όλοι σε τέτοιες προσπάθειες τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν χωρίς μνήμες, χωρίς ιστορία.

 Σε πείσμα των καιρών και ενώ η κρίση που βιώνουμε έχει ταρακουνήσει συθέμελα τόσο  τις οικογένειές μας  όσο και τη  Χώρα , εμείς επιμένουμε και μέσα από τη συνεργασία και την ενότητα, που χαρακτηρίζουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις, στέλνουμε το μήνυμα πως σε κάθε περίπτωση η ενότητα , η ομοψυχία και η στήριξη είναι τα στοιχεία, που δημιουργούν γεφύρια για να διασχίζουμε και να προσπερνάμε ορμητικούς ποταμούς   και χείμαρρους.

 Μπορεί πολλές φορές να διαφωνούμε και να αντιλογούμε ως Δ.Σ. όμως πάντα καταφέρνουμε και μετατρέπουμε τις  διαφορές μας σε "επικοδομητικές διαφωνίες", που μας εξελίσουν και μας πάνε ένα βήμα πιο κοντά στους κοινούς μας στόχους. Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι και αγνοί, το έχουμε αποδείξει εξάλλου, κανείς δεν έχει να κερδίσει κάτι προσωπικό πέρα απο την ηθική ικανοποιήση της προσφοράς. Αντίθετα πολλές φορές έχουμε χάσει, χρόνο απο την προσωπική και οικογενειακή μας ζωή και πολλές φορές και χρήμα. Βλέποντας όμως όλα αυτά τα παιδιά, τα δικά μας και τα δικά σας, παίρνουμε κουράγιο, δύναμη και συνεχίζουμε για να ανέβουμε ακόμα λίγο ψηλότερα.

 Φίλοι και φίλες,
Απόψε και αύριο κλείνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την χρονιά. Μια χρονιά δημιουργική και δραστήρια, μια χρονιά με πολύ εθελοντισμό, υπερβάλλοντα ζήλο αλλά και πολύ δουλειά.
 Δουλειά, που έφερε τα εξής αποτελέσματα:
    Τη δημιουργία του «Πολιτιστικού Κέντρου» του Συλλόγου ,  όπου φιλοξενεί μηνιαίως με δραστηριότητες, τουλάχιστον 150 παιδιά και ενήλικες.
    Τη λειτουργία μαθημάτων παραδοσιακού χορού με σύνολο 130 χορευτών.
    Τη λειτουργία μαθημάτων μπαλέτου και μοντέρνου χορού με σύνολο 70 μαθητών.
    Την για πρώτη φορά, λειτουργία καλλιτεχνικού εργαστηρίου με σύνολο 70 μαθητών.
      Τη λειτουργία εκμάθησης μουσικών οργάνων με σύνολο 30 μαθητών.
    Την διοργάνωση εκδηλώσεων για τοπικά έθιμά και παραδόσεις όπως η αποκριά στη Σκόπελο.
   Την ενημέρωση των σχολείων από άτομα του Δ.Σ για τη σωστή αναβίωση των εθίμων, όπως της Τράτας.
    Την διεξαγωγή εσπερίδας ψυχολογίας.
    Τη συμμετοχή του Συλλόγου από το τμήμα του Παραδοσιακού χορού σε δεκάδες χορευτικά φεστιβάλ.
     Την εκπροσώπηση του νησιού και την προβολή της παράδοσης μας από το τμήμα παραδοσιακού χορού του Συλλόγου.
   Την προβολή  της τοπικής ιστορίας, των εθίμων, ηθών, παραδόσεων και λαϊκών τεχνών μέσω της διαδικτυακής σελίδας του Συλλόγου.
     Την έρευνα και καταγραφή για την τοπική ενδυμασία.
   Τις καθιερωμένες πια πολιτιστικές εκδηλώσεις για το κλείσιμο της χρονιάς.
 Την προετοιμασία και τη διοργάνωση της «Σκοπελίτικης Εβδομάδας» που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.
Θα μπορέσουμε να προσθέσουμε και άλλα στη λίστα αλλά δυστυχώς ο χρόνος δεν επαρκεί.

Φίλοι και φίλες, η δουλειά αυτή άξιζε τον κόπο διότι αμειφτήκαμε με τη στήριξη σας, την εμπιστοσύνη σας, τον ενθουσιασμό σας και την αγάπη σας . Αμειφτήκαμε από την μεγάλη συμμετοχή των παιδιών στις δραστηριότητες του Συλλόγου μας,  και νιώθουμε περήφανοι , που μπορέσαμε να τα απασχολήσουμε δημιουργικά, ωθώντας τα να χρησιμοποιήσουν  το μυαλό και τη φαντασία τους, ωθώντας τα να κοινωνικοποιηθούν και να ψυχαγωγηθούν να άγουν δηλαδή την ψυχή τους στις τέχνες, στον πολιτισμό και στην παράδοση.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας, του δασκάλους μας και τους εθελοντές μας.  Να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που λίγο ή πολύ έχετε βοηθήσει ηθικά και πρακτικά σε κάθε κάλεσμα του Συλλόγου μας!!!!!!!
Η κινητήριος δύναμη μας , είναι η δική σας αποδοχή και η δική σας αγάπη και αν κάποιες φορές μπορεί να κάναμε κάποια λάθη σας ευχαριστούμε για την κατανόηση γιατί δεν είμαστε επαγγελματίες, είμαστε άπειροι εθελοντές με πολύ μεγάλη αγάπη για το νησί μας, που μαθαίνουμε χρόνο με το χρόνο .

Καλό καλοκαίρι και Ραντεβού τον Σεπτέμβρη !!!!!!!!!

  




No comments:

Post a Comment

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ - ΜΕΤΕΩΡΑ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΜΕΤΣΟΒΟ

  Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΜΕΤΣΟΒΟ 5 ΗΜΕΡΕΣ - 4 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣ...